Солс ООД Производство на стъкла за очила

Доспат
  • 388 показвания

Солс ООД Производство на стъкла за очила

Доспат
  • 388 показвания

Информация за Солс ООД Производство на стъкла за очила

Фирма Солс ООД е със седалище град Доспат.


Основната дейност на фирмата се състои в лабораторно производство на:
  • диоптрични лещи за очила

  • стъкла за очила


Изработват се по  рецепта от лекар-офталмолог.


Производство на лещи.


Органичните диоптрични лещи могат да се разделят на две основни групи:
  •     от органичен материал, който под влияние на нагряване може да се втвърдява, след което да се формова (CR 39);

  •     от субстрат, който при висока температура може да се втечни;


Най-често използвания материал е диетилен гликол или известен още като CR 39, който в процес на полимеризация се превръща в твърда форма, която след това може да се обработи. Произвеждат се диоптрични лещи с индекс на пречупване от 1.5 до 1.74. Предимствата на този материал са, че е устойчив на удар и е нечуплив. Високата прозрачност, непропускливостта на UV- лъчите и богатата възможност за оцветяване и нанасяне на различни защитни покрития, го прави по-предпочитания продукт. В същото време това е един мек материал, който ако не е защитен, може лесно да се надраска. Фотохромните органични стъкла са създадени през 1986 година, но активно навлизат в оптическото производство през 1990 година. Има два основни типа:


    Първият тип са лещи, при които оцветяването е в масата на материала, а фотохромната съставка е смесена в цялата дебелина.
Вторият – лещи, при които оцветяването е в предната повърхност, като се използва т.нар. TRANSITIONS – процес.


Вторият вариант е по-добър, тъй като осигурява равномерно оцветяване по цялата повърхност, независимо от диоптъра и дебелината на лещата. Фотохромните органични лещи се предлагат в сиво, кафяво и по-рядко зелено.


Към органичните лещи спадат и лещите от поликарбонатен материал. Този материал е познат още от 1955 година, обработван по термопластична технология. Поради мекостта на материала и възможността да се надрасква лесно бързо е заменен от CR 39. Съвременното технологично развитие позволява поликарбонатът да се върне отново в употреба поради значително подобряване на неговите качества. Отличава се с голяма здравина, нечупливост, устойчивост на надраскване и висока UV защита. За поликарбонатните лещи трябва да се избере рамка с подходяща здравина.

Квалификации