ДСБПЛРББ Царица Йоанна Белодробна болница град Трявна

Трявна
 • 268 показвания

ДСБПЛРББ Царица Йоанна Белодробна болница град Трявна

Трявна
 • 268 показвания

Информация за ДСБПЛРББ Царица Йоанна Белодробна болница град Трявна

ДЕТСКАТА специализирана белодробна болница "Царица Йоанна" в гр. Трявна е единствена болница в страната, предназначена за дълготрайно лечение на деца с хронични белодробни заболявания и туберкулоза.


Създадена е в годините на Втората световна война със средствата от фонд Н. В. Царица Йоанна като специализирано детско лечебно заведение за болни от туберкулоза. По-късно в болницата са разкрити отделения за хронични неспецифични белодробни заболявания, като в момента тези пациенти са мнозинство. Град Трявна е с лесен достъп и удобни пътни връзки.


Свежият въздух с умерена влажност и липсата на мъгли в района, са преимущества на мекия през всички сезони климат. Фитонцидите от боровите гори, сред които е разположено лечебното заведение, оказват благоприятно въздействие при възстановяване на болните.


В болницата работи висококвалифициран медицински персонал, специализиран в областта на белодробните заболявания. Екипите притежават голям професионален опит и изпълняват много добре служебните си задължения.


МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ И КЛИМАТ


Разположена в близост до дефилето на Тревненската река, на южния склон на Предбалкана, болницата е естествено защитена от силни въздушни течения. Болничните помещения са отворени на Юг, остъклени изцяло в тази посока, а обширни тераси и солариуми позволяват, да се правят слънчеви бани и аеротерапия.


Град Трявна е с лесен достъп и удобни пътни връзки.Свежият въздух с умерена влажност и липсата на мъгли в района, са преимущества на мекия през всички сезони климат.Фитонцидите от боровите гори, сред които е разположено лечебното заведение, оказват благоприятно въздействие при възстановяване на болните.


Стационарният блок на болницата има 155 легла в три отделения


Първо пулмологично отделение за продължително лечение със 75 легла


Второ пулмологично отделение за продължително лечение със 75 легла


Трето фтизиатрично отделение за продължително лечение с 5 легла


Има и две отделения без легла – „Образна диагностика“ и „Физикална и рехабилитационна медицина“.


ВАЖНО ЗА ПОСТЪПВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ


Децата трябва да са прегледани и насочени към болницата от личен лекар или от педиатър, детски пулмолог, пулмологалерголог.


Бланка № 7 трябва да бъде издадена от същия лекар.


При постъпване при нас пациентът трябва да носи:

 1. Направление за хоспитализация – бланка № 7.
2. Етапна епикриза, или епикриза от болница за активно лечение, в която изрично да има препоръка за лечение при нас и направление за хоспитализация.


Остри заболявания не се лекуват в болницата.


За резервации и информация – Приемен кабинет, Елка Иванова – тел. 0677 62021/в. 249 или 0893626123 всеки делничен ден от 9 до 15 ч.


 

Управител
Технически секретар


Стационарен блок
 • Първо пулмологично отделение

 • Второ пулмологично отделение

 • Трето пулмологично отделение


Диагностично-консултативен блок
 • Приемен кабинет

 • Физеотерапия

 • Рентгеново отделение

 • Клинична лаборатория

 • Микробиологична лаборатория


Административно-стопански блок
 • Кухня

 • Пералня

 • Счетоводство

 • Статистик

 • ОСД

 • Технически работници


В болницата се приемат пациенти до 18 годишна възраст с хронични и протрахирани белодробни заболявания и туберкулоза. Отделението за лечение на последното заболяване е напълно изолирано от пулмологичните отделения и контакти между пациентите не се допускат.Диагностично – консултативния блок на болницата обслужва както пациентите в нея, така и амбулаторно болни. Условия за прием:


Децата трябва да са прегледани и насочени към болницата от личен лекар или от педиатър, детски пулмолог, пулмолог, алерголог.


Бланка № 7 трябва да бъде издадена от същия лекар .


При постъпване при нас пациентът трябва да носи:
1. Направление за хоспитализация – бланка № 7 .
2. Етапна епикриза, или епикриза от болница за активно лечение, в която изрично да има препоръка за лечение при нас и направление за хоспитализация.


Остри заболявания не се лекуват в болницата.


Медицинските дейности в областта на физикалната и рехабилитационна медицина се извършват на най – високо съвременно ниво. Извършва се и рехабилитация на деца с ДЦП или вродени аномалии, при условие, че има придружител и основната диагноза е белодробна патология.


Изградени са нови сектори в Източното крило на сградата с индивидуални стаи. Част от тях са преоборудвани като луксозни помещения. Осигурени са малки апартаменти със собствени санитарни възли. В трите отделения има стаи за Интензивна терапия.


Малките деца могат да се приемат с придружители, като това е задължително за болни до 8 год. възраст. Поради естеството и фазата на лекуваните заболявания пациентите имат възможност да правят разходки в района на болницата и нейните околности.
  

Цени


Пациенти се приемат с Направление за хоспитализация /бланка № 7/, издадено от личен лекар, специалист или друго лечебно заведение. Лечението е безплатно за постъпващите с Направление за хоспитализация.


МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО


„ДЕТСКА СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА  ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ – ЦАРИЦА ЙОАННА „ ЕООД


 Град Трявна , ул. „ Бреза „ № 49 , тел.: +359 677 20 21;


Е-mail pulmo_tryavna@abv.bg www.belodrobnadetska.com


                  Цени на стаите за придружители


За Трето фтизиатрично отделение – общите стаи са безплатни.


За стая № 5 цената е  – 5.00 лв.


За Първо и Второ пулмологични отделения:


Легло за придружител в индивидуални стаи, без собствен санитарен възел –  8 лв.


Легло за придружител в стая със собствен санитарен възел – 19 лв., като за ползване на телевизор се заплаща допълнително по 2 лв. на ден.


Легло за придружител в стая в апартамент със санитарен възел – 15.50 лв., като за ползване на телевизор се заплаща допълнително по 2 лв. на ден.


Заплащането на услугата става в деня на постъпване в лечебното заведение, а за постъпилите в почивните дни – на първия работен ден. Освобождават се от такса за пребиваване в индивидуални стаи придружители, които са служители на „ДСБПЛРББ – Царица Йоанна” ЕООД, гр. Трявна, както и лекари и специалисти по здравни грижи от цялата страна.


З А Б Р А Н Я В А  СЕ


Настаняването на повече от три лица в индивидуална стая и повече от един придружител за едно дете. В случай, че по собствено желание в стая с две легла бъдат настанени двама родители, във връзка с инвалидност или бременност на майката, вторият родител заплаща 50 % от стойността на обявената цена на легло за придружител.


ЗА ЛИЦА НАД 18 ГОДИНИ,  на медицинските дейности по избор на пациентите извън правата по Закона за здравното осигуряване:


Специализиран медицински първичен преглед                             28 лв.


ФИЗИОТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ


ЗА ЛИЦА НАД 18 ГОДИНИ


10 ДНЕВНА ПРОГРАМА ЗА АМБУЛАТОРНИ ПАЦИЕНТИ


Първичен медицински преглед от лекар  физиотерапевт


20 броя физиотерапевтични процедури , кинезитерапия /при


нужда /


Контролен /вторичен/медицински преглед от лекар физиотерапевт


ЦЕНА НА ПАКЕТ – 90 лева


 

Квалификации

Галерия