Специализирана белодробна болница Цар Фердинанд I с. Искрец

С. Искрец,
  • 360 показвания

Специализирана белодробна болница Цар Фердинанд I с. Искрец

С. Искрец,
  • 360 показвания

Информация за Специализирана белодробна болница Цар Фердинанд I с. Искрец

Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания за продължаващо лечение и хабилитация (СБПЗПЛР), по-известна като Санаториума Искрец е създадена през 1908 г. като противотуберкулозен санаториум с указ и дарение от Цар Фердинанд I .


Мястото за създаване на санаториума е избрано от специално назначена от Цар Фердинанд комисия, която е пътувала из България и е извършвала измервания на климатичните параметри.


В землището на манастира „Успение Богородично“ край село Искрец комисията намира уникални климатични условия, много подходящи за лечение на белодробни заболявания, а именно: 450 метра надморска височина, южен склон, липса на мъгли през цялата година, отлична екологична обстановка.


На 29-ти май 2008 година болницата отпразнува своя 100-годишен юбилей. Почетен гост на събитието беше Н.В. Княгиня Мария - Луиза, която откри паметна плоча с лика на дядо си Цар Фердинанд I .СТРУКТУРА


Консултативно-диагностичен блок1. Консултативен кабинет – приемът на пациенти се извършва от лекар със специалност  “ Пневмология и фтизиатрия“ или „Вътрешни болести“.


2. Клинична лаборатория II-ро ниво на компетентност– ръководи се от лекар със специалност „Клинична лаборатория“.


3. Микробиологична лаборатория I -во ниво на компетентност и периферно ниво по туберкулоза – ръководи се от лекар със специалност „Микробиология“.


4. Лаборатория за функционално изследване на дишането и кръвно-газов анализ – за диагностика на пациентите.


5. Бронхологичен кабинет – диагностиката се извършва от лекар с правоспособност по бронхология.


6. Рентгенологичен кабинет и кабинет за ехография I -во ниво на компетентност – ръководят се от лекар със специалност „Рентгенология“ и правоспособност по „Ехография“.


7. Сектор по физиотерапия и рехабилитация – процедурите се провеждат от квалифицирани специалисти.Стационарен блокМедицинските дейности в болничните отделения се осъществяват в съответствие с медицинския стандарт по „Пневмология и фтизиатрия“.


1. Пневмофтизиатрично отделение /ПФО/ II-ро ниво на компетентност  –  лекуват се пациенти по клинични пътеки № 96 „Гнойно-възпалителни заболявания на бронхо-белодробната система“ и № 99 „Декомпенсирана хронична дихателна недостатъчност“ и пациенти с хронични неспецифични белодробни заболявания.


2.Фтизиатрично отделение /ФО/ II-ро ниво на компетентност – приемат се за долекуване и рехабилитация пациенти с всички форми на белодробна туберколоза.


Лечението се провежда от четирима лекари със специалност „Пневмология и фтизиатрия“ и двама лекари със специалност „Вътрешни болести“.Болнична аптекаРъководи се от магистър фармацевт.Административно-стопански блок1. Счетоводство


2. Каса


3. Деловодство и вътрешна телефонна централа


4. Болнична кухня и трапезария


5.Стопански служби


        – технически работилници


        – автосервиз


        – болнична пералня


        – библиотека


Квалификации