СЛЪНЧЕВ ДОМ "ЗДРАВЕ" Дом за стари хора

  • 191 показвания

СЛЪНЧЕВ ДОМ "ЗДРАВЕ" Дом за стари хора

  • 191 показвания

Информация за СЛЪНЧЕВ ДОМ "ЗДРАВЕ" Дом за стари хора

Дом за стари хора

Дом за стари хора „Слънчев дом - Здраве” се намира в Централна Северна България, в с.Дичин, общ.Велико Търново. Мястото на дома е избрано неслучайно - селото е тихо, спокойно, разположено на левия бряг на р.Росица, с разнообразна и красива природа. Разположението на дома осигурява тишина и спокойствие извън големия град, но близостта до Павликени /12км./ и Велико Търново /25 км./ дава възможност за бърз достъп до медицински услуги и специалисти в двата града. От София „Слънчев дом - Здраве” е отдалечен на 225 км., от Варна на 240 км., от Пловдив на 190 км. и от Бургас на 240 км. Централното местоположение на дома дава възможност за бърз и лесен достъп от цялата страна.
Историята на „Слънчев дом - Здраве” започва през 2015 г., когато отдавна опустялото основно училище в с. Дичин, получи шанс за развитие. Екипът ни видя потенциал в сградата, която можеше да стане център на нов социален живот от по-различно естество. Така стартира реализацията на проекта „Слънчев дом - Здраве”, като за завършването му бяха необходими едва единадесет месеца. Един от най-големите поводи за гордост на екипа ни е, че въпреки всички допълнителни преустройства, успяхме да запазим почти изцяло старата сграда.
"Слънчев дом - Здраве" е реализиран с изцяло съвременни материали и средства. Домът осигурява на всички настанени лица спокойна и уютна обстановка в 5-етажна сграда,разположена сред парк от 9 дка с многогодишни борови и орехови дървета. Домът разполога с 30 просторни и слънчеви стаи с южно изложение, със собствен санитарен възел, тераса и телевизор. Във всяка стая има система за реакция при извънредни ситуации чрез натискане на паник-бутон.
За безопасността на настанените лица във всички помещения има монтирана противопожарна система,а в общите помещения на дома и около него видеонаблюдение.
В сградата е монтиран съвременен хидравличен, безшумен асансьор, който осигурява безпроблемен достъп до всички етажи и услуги в Дома.
Отоплението на дома е гарантирано, посредством два екологични котела на пелети, а наличието на топла вода е подсигурено чрез три независими начина на затопляне - на пелети,от слънчеви колектори и на ток.
В приземния етаж са обособени кухня, просторна столова, пералня, сушилня, котелно и складови помещения. На мансардния етаж е разположена голямата дневна и четири прилежащи помещения за занимания по интереси, включително компютърна зала за връзка с близките.

Настаняване в една от 30-те чисто нови, слънчеви и просторни стаи на „Слънчев дом - Здраве“;

4-кратно хранене,съобразено със здравословното състояние и предпочитанията на настанените лица;
Възможност за самостоятелно приготвяне на храна, с помощ от личен асистент;
Постоянно наблюдение от медицинско лице, ежедневно измерване на кръвно налягане и контролиран прием на предписани лекарства.
Всекидневно хигиенно почистване на помещенията на настанените лица;
Регулярна и извънредна смяна и пране на спалното бельо и облеклото на настанените лица;
При необходимост, предоставяне на помощ от личен асистент при тоалет и къпане;
Осигуряване на фризьорски, бръснарски и козметични услуги на настанените лица;
Възможности за практикуване на различни лични интереси и хобита;
Честване на лични и национални празници, организиране на екскурзии и посещения на културни мероприятия .