Д-р Тони Пейчева Дентална медицина гр. Стара Загора

Стара Загора
  • 412 показвания

Д-р Тони Пейчева Дентална медицина гр. Стара Загора

Стара Загора
  • 412 показвания

Информация за Д-р Тони Пейчева Дентална медицина гр. Стара Загора

Д-р Тони Пейчева е родена и израстнала в град Стара Загора. Дипломиран магистър по дентална медицина към Факултета по Дентална медицина на Медицински Университет гр. Варна.

Интересите й в стоматологията са насочени главно към директни и индиректни възстановявания, ендодонтско лечение, пародонтология и детска стоматология.

Преминала е следдипломни квалификационни курсове в областта на ендодонтията и естетиката.

Участва в национални и международни конгреси и форуми свързани с нейната практика.

 

Кариесология и ендодонтия

Кариесът е инфекциозно заболяване, което води до разрушаване на твърдите тъкани на зъбите. Зъбният кариес е най-честото и широко разпространеното хронично заболяване в световен мащаб.

 

Симптомите му са най-често визуални в начален стадий. При напреднала фаза се усеща болка в зъба при химични и физични дразнения (топло, студено, сладко, натиск на зъба и др.). Лечението се извършва посредством пломба, като кариесът се отстранява.

Видове

Оклузален

Проксимален

Фациален и лингвален

Коренов

Рецидивиращ

Ендодонтията е област от денталната медицина, която е насочена към заболяванията на зъбната пулпа(нерва на зъба) и техните усложнения(периодонтит, апикален гранулом, радикуларна киста).

 

Целта на ендодонтията (кореново лечение) е правилно почистване, обработване (вкл. дезинфекциране) и херметично обтуриране (запълване) на кореновите канали и възстановяване на зъба. За постигане на тази цел ние използваме най-съвременни методи и материали.

 

Короната е протетична конструкция, която изцяло покрива видимата част на зъба.

Показания за изработването на зъбни коронки има тогава, когато липсва голяма част от зъба, което отслабва неговата функция и създава риск от загубата му.

Корона се поставя също в случаите на кариес, разрушил голяма част от зъба, при изработването на нов дизайн на усмивката, при промяна на позицията на даден зъб или като част от мостова конструкция, както и при протезиране на зъбни импланти.

Ролята на зъбните корони е както функционална, така и естетична.

Тя възстановява дъвкателната фукция на зъба и помага за повишаване на неговата устойчивост, като го покрива изцяло.

Ето и най-честите случаи, при които се препоръчва използването на зъбни корони: Ако голяма част от зъба липсва и не може да бъде възстановена с композит или чрез друг консервативен подход.Когато зъбът е счупен поради травма, ако е проведено кореново лечение или е намалена устойчивостта на зъба. Върху зъбен имплант или когато зъбът трябва да бъде включен като елемент на мостова конструкция. След проведено ендодонтско лечение, поради чупливостта на зъбите след премахване на живата им част.

 

Квалификации