Д-р Гълъбина Тарашоева психиатър, психотерапевт, психодрама-терапевт

София
  • 270 показвания

Д-р Гълъбина Тарашоева психиатър, психотерапевт, психодрама-терапевт

София
  • 270 показвания

Информация за Д-р Гълъбина Тарашоева психиатър, психотерапевт, психодрама-терапевт

Станах психиатър, привлечена от психотерапията.Това беше много отдавна, в далечната 1979г., в края на обучението ми по медицина, когато психотерапия се правеше от няколко млади психолози и психиатри – ентусиасти, в подземните етажи на първа психиатрична клиника, в извънработно време и без заплащане.


Без възможности за институционално обучение в каквато й да е съвременна форма на психотерапия, без легален достъп до психотерапевтична литература, но с много ентусиазъм, сериозна мотивация и отговорност, бяха направени първите практически стъпки в групово-динамичната психотерапия, индивидуалната, а по-късно и в арт-терапията, фамилната психотерапия и системния подход.


В края на 70-те и началото на 80-ти години бяхме успели да се запознаем с произведенията на няколко водещи в тези сфери автори и работехме на принципа на взаимно обучение и на взаимна супервизия (интервизия) с цялата необходима отговорност и посветеност. А класическите психиатри ни иронизираха публично. Но в себе си някои от тях ни се радваха, други ни завиждаха.
През всички години от тогава до сега успях да запазя и развия в себе си и двете роли – психиатър и психотерапевт, без сериозен междуролеви конфликт.


Ценя си ги и двете.
Когато заедно с другите млади ентусиасти – underground-психотерапевти – откривахме арт-терапията и системния подход, въпреки че тези методи ме привличаха, аз не бях от най-ентусиазираните им последователи. Но когато в 1986, на конгреса на IAGP в Загреб срещнах психодрамата, разбрах, че това е моят метод. Следващите 3 години посветих на това, психодрамата да пробие желязната завеса и да дойде у нас.


По-късно имах невероятния шанс да уча от водещи психодраматисти като Зерка Морено,  проф. Дейвид Кипър (Чикаго), д-р Моника Зурети (Аржентина), д-р Гьоран Хьогберг (Швеция), Бернхард Ахтенберг (Германия), д-р Роберто де Иноченцио (Испания), д-р Пиер Фонтен (Белгия), Шантал Нев (Белгия), Сю Даниел (Австралия), Грете Лоиц (Германия), Ела Мей Шеарон (Германия), Марша Карп (Англия), Илейн Сашноф (Чикаго), Ева Фалстрьом (Швеция), Дина Баумгартнер (Аризона), Мануела Масиел (Португалия), Габриела Моита (Португалия), Габриеле Визман Брун и други.
Веднага след като се дипломирах като психодрама терапевт, през 1993 г., основах първия психодрама център у нас – Психодрама център Орфеус с подкрепата на проф. Дейвид Кипър от Чикаго. От тогава и до сега с удоволствие обучавам психодраматисти. Като съосновател на ФЕПТО (Федерация на eвропейските психодрама тренинг организации), имах шанса да ползвам опита и на всички водещи обучители в Европа.


До 2003 г. паралелно с психиатрия практикувах индивидуална и групова психотерапия в кабинет “Неврози и психотерапия” на Софийския психодиспансер, както и в частната си психотерапевтична практика Орфеус. През 2003 г. поех ръководството на Консултативно неотложно отделение на психодиспансера, но запазих психиатричната и психотерапвтична практика в Орфеус. В работата си с пациентите се ръководя от убедеността, че фармакотерапията, психотерапията и психосоциалната рехабилитация при психичните разстройства, са различни, взаимно допълващи се пътища, водещи към една цел – възстановяване на психичното здраве!


В спешната психиатрична помощ ме отведе интересът ми към кризисните интервенции. Колкото и да е трудно, в ситуацията на психиатрична спешност също е важно да запазим психотерапевтичния подход и отношение. Те са необходими както за болния, така и за близките му – които поради случващото се, също са в криза.


Като национален координатор на програмата Мобилна психиатрия към МЗ (2005 – 2007 г.) ръководих реализирането на идеята за спешна психиатрична помощ в дома в 4 окръга в страната. Инициирах изграждането на Отделението с висока степен на сигурност към диспансера през 2005г, и го ръководих до 2011г., с което предоставихме шанс на хора в спешно психично състояние, водещо до рисково поведение, да получат спешна помощ и/или кризисна интервенция, близо до дома и близките си.


От 2011 до април 2016 година като управител на Център за психично здраве проф. Н. Шипковенски инвестирах усилия, с които удвоихме броя на леглата и с това и шансовете на повече болни да се лекуват в близост до дома, изградихме детско отделение с дневен стационар, ръководих 4 европейски проекта и реновирането на материалната база.


В Психодрама център Орфеус освен с обучение на професионалисти, включени в пълна програма за психодрама-асистенти и психодрама-водещи, провеждам обучения в психотерапевтичен подход по заявка от различни възложители в социалната сфера – Агенцията по заетостта, неправителствени организации, психодиспансери и др.


Прилагам психодрамата като метод за обучение в различни умения, за екипно консултиране, за супервизия на професионалисти от помагащите професии.


През 2012 г в Психодрама център Орфеус бе отворена вратата на Психодраматичната терапия за деца чрез първия в България въвеждащ семинар, проведен от д-р Фабиан Блобел и Хелена Брем от Швейцария. През 2013г. стартира и първата обучителна програма по Психодрама с деца – индивидуална и в група, с водещ д-р Фабиан Блобел, ръководител на департамента за групова терапия, деца и юноши в служба за психично здраве в кантон Solothurn, Швейцария.Целта на това обучение е да подготви участниците да използват психодрамата в сферата на педагогиката или терапията. Тази форма на психодрама с деца може да бъде използвана в индивидуаленфамилен или групов формат. Този метод е създаден и развит от Alfons Aichinger и Walter Holl през последните 30 години в Германия. Обучението е предназначено за хора, които работят като терапевти, педагози, социални работници във всички видове клинични или социални сфери. Дипломираха се успешно 17 участницика в първата обучителна група за Психодрама с деца.


През лятото на 2016 г. бе проведен и първият у нас въвеждащ семинар за Психодрама и действeни методи в работата с групи при юношите, предстои и стартирането на първата у нас обучителна програма за приложението на тези методи, водена от д-р Фабиаан Блобел.


Голямо удовлетворение ми носеше и работата на първия в България плейбек театър – Плейбек театър Орфеус, основан през 2001 г. с въвеждащ семинар проведен от Ева Фалстрьом от Швеция, който въпреки динамиката в състава на трупата си, дълго успяваше искрено да вълнува и радва публиката на представленията си.За мен бе чест да бъда отличена за стратегически принос от Българската Асоциация по психотерапия за въвеждането и утвърждаването на професионалните стандарти по психотерапия в България

Квалификации