Д-р Дарина Найденова Специалист хранене и диететика

Варна
  • 461 показвания

Д-р Дарина Найденова Специалист хранене и диететика

Варна
  • 461 показвания

Информация за Д-р Дарина Найденова Специалист хранене и диететика

Завършила съм магистърска степен Медицински Университет – гр. Варна през 2000 г.Имам придобита специалност “Хранене и диететика”. От 2003 г. работя в Медицински Университет – Варна и обучавам студенти и стажант – лекари в областта на здравословното и лечебно хранене.

Академичен наставник съм на студенти в МУ – Варна по проект Студентски практики.

Имам голям брой участия в национални и световни научни конгреси по затлъстяване и клинично хранене и над 25 специализирани публикации в различни български и международни списания.

Преминала съм специализирани курсове и обучения за лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, хранене на бременни и кърмещи жени. Сертифициран консултант по кърмене към НКК.

 

Консултирам пациенти и изготвям индивидуални препоръки и хранителни режими при непоносимост към храни, хранителни алергии и метаболитни нарушения (наднормено тегло и затлъстяване, захарен диабет, подагра, остеопороза, висок холестерол и триглицериди), при заболявания на храносмилателната, сърдечно – съдовата и отделителната системи.

Особен интерес и предизвикателство в работата ми представлява възвръщането на формата след бременност, намаляването и задържането на теглото при затлъстяване, храненето и захранването на кърмачетата и малките деца.

 

Участвам като консултант и автор на статии по въпроси, свързани със затлъстяването и храненето на деца и възрастни в различни медии: списания „9 месеца”, „Кенгуру”, вестник „Народно дело”, БНТ 2, ТВ „Черно море”, радио „Варна” и др. Лектор в сайта „Дечко BG”, „Училище за родители” на списание „9 месеца” и „Училище по кърмене” към АГ болница, гр. Варна.